Werken met passie, niet stress – Simon Sinek

Veel mensen gaan iedere dag naar hun werk met tegenzin. De weken vliegen voorbij, de stress loopt op, de onvermijdelijk sleur kickt in… maar wat als dat nou anders kan?

“Working hard for something
we don’t care about is called stress
Working hard for something
we love is called passion
- Simon Sinek

 
Bekend Brits auteur en leiderschapsgoeroe Simon Sinek is met zijn standvastige optimisme een baken van hoop in deze tijd vol chaos. Hij zet miljoenen mensen aan tot verandering en inspireert eenieder op zijn pad met zijn boeken of lezingen. Een ware eindbaas.

Veel mensen zullen hem kennen van zijn beroemde TED Talk of zijn boek ‘Start With Why’ (Begin met het waarom), waarin hij uitlegt hoe een leider de mensen om zich heen kan blijven inspireren en motiveren, om een hecht team te creëren die met samenwerking ieder doel kan behalen. Hij volgt hierin het ‘Golden Circle’ model. Maar hoe kwam Sinek daar op, en wat is er nou zo belangrijk?

Simon Sinek op de universiteit

Simon heeft culturele antropologie gestudeerd aan de Brandeis University (Amerika), waar hij veelal de diversiteit van de mens en onderlinge verschillen in cultuur bestudeerde. Hierin stond begrip centraal.

Sinek heeft daarna gekozen om de reclamewereld in te gaan. Hij heeft talloze topfuncties gehad bij bekende internationale reclamebureaus zoals Euro RSCG en Oglivy & Mather. Zijn opdracht was om communicatieplatforms te ontwikkelen voor verschillende grote namen zoals JPMorgan Chase, Northwest Airlines, OppenheimerFunds en nog velen meer. Hij wist als geen ander strategieën te ontwikkelen die centraal zouden staan voor deze bedrijven om op top te kunnen komen in Azië. 

Een nieuwe start met Sinek Partners

Sinek heeft in 2002 zijn eigen bedrijf opgericht: Sinek Partners. Hierin zette hij voor zichzelf het doel om zo veel mogelijk ondernemers, leiders en bazen te inspireren tot het ‘Waarom’ van hun bedrijf, wat veelal miste.

Dit allemaal met het uiteindelijke doel dat een overgroot deel van de werknemers hun werk tevreden kan uitvoeren en er voldoening uit weet te halen.

“A culture is strong when people
work with each other, for each other.
A culture is weak when people work
against each other, for themselves.”
- Simon Sinek


Opvolgend op de quote van deze eindbaas, toont hij eigenlijk aan wat er mis is in de samenleving en wat de kern kan zijn van veel bedrijven. Vaak staan er mensen aan de top die slechts denken aan geld, macht, uitbreiding… aan henzelf. Maar dit zal de werknemers nooit en te nimmer ten goede komen.

Terwijl het voor leiders en bazen juist optimaal is om samen te werken met zijn werknemers, hiernaar te luisteren en hen adviseert. Creëer met deze methodieken een hecht team wat vrij en onconventioneel mag denken, en al snel kan dat team de grenzen van het bedrijf verleggen.

De ‘Golden Circle’

In het begin van de tekst las je al snel iets over de ‘Golden Circle’. Simpelweg uitgelegd, heeft deze drie ringen, van buiten naar binnen:

3. Wat
‘Wat’ staat voor het resultaat van het bedrijf. Denk hiermee aan winst of de vervullingen van bepaalde behoeftes met diensten of verkoop van producten.

2. Hoe
Dit betreft welke handelingen worden genomen om het resultaat (Wat) te bereiken en welke kernwaardes hiervoor ingezet worden (Waarom). Denk hierbij aan onderscheidend vermogen of een Unique Selling Point.

1. Waarom
Volgens Sinek de belangrijkste factor voor ieder bedrijf: Wat is het doel van het bedrijf? Hiermee wordt zeker niet ‘uitbreiding’ of ‘winst’ bedoeld, want dat zijn overduidelijk vormen van ‘de Wat’. Nee, waarom bestaat het bedrijf? Met welke overtuiging? Met welk geloof? Wat doet het bedrijf voor mensen?

Wat Sinek al snel doorhad, was dat veel bedrijven vaak begonnen met nummer 3, ‘wat’. Zij hadden verder geen doel voor ogen en wisten vaak niet hun werknemers op een positieve manier te inspireren. En waarom? Ze waren slechts gericht op het resultaat. Niet de weg erheen of waarom, maar slechts de pure egoïstische doeleinden. De werknemers van dit soort bedrijven zijn vaak ongemotiveerd, tellen de uurtjes af en kijken er tegen op om naar het werk te gaan. 

Simon gelooft er juist in dat een bedrijf alleen kan slagen als je van binnenuit werkt. Vanuit het ‘waarom’. Een bedrijf wat start met sterke kernwaardes, met een sterke overtuiging, zal veel sneller en makkelijker haar werknemers inspireren om ergens mee bezig te zijn wat verschil maakt, in een vrije, positieve omgeving met een hecht team.

“Working hard for something
we don’t care about is called stress
Working hard for something
we love is called passion
- Simon Sinek

Deze quote van eerder past daar simpelweg weer perfect bij. Als men zonder doel en veelal alleen werkt, zullen ze sneller gestrest raken. Maar als men samen kan werken vanuit een inspirerend ‘waarom’, en hiermee een fantastisch resultaat kan leveren, zullen ze vol passie hun werk doen en met voldoening naar huis gaan.

Het Oneindige Spel

Simon schreef een nieuwe bestseller in 2018: ‘The Infinite Game’(Het Oneindige Spel). Hierin beschrijft hij dat dingen zoals politiek, bedrijven, de wereld, etc. allemaal oneindig zijn en continu veranderen. Dus, de regels moeten continue worden aangepast om de gewenste toekomstvisie te realiseren.

Sinek is nog lang niet klaar op deze wereld en zal zich in blijven zetten om de wereld te verbeteren. Een wandelende inspiratiebron waar je niet anders dan respect voor kan hebben. Simon Sinek is dus wel echt een echte eindbaas te noemen en zal zeker de geschiedenisboeken ingaan.