Talent is niks waard als je niet hard werkt - Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo is een van de meest bekende voetballers van de hele wereld. Hij heeft meerdere wereldrecords gebroken terwijl hij speelde bij bekende topploegen zoals Manchester United, Real Madrid en Juventus. Daarbij speelt hij ook in het nationale team van Portugal, waarin hij het land ontzettend veel eer heeft aangedaan.

Maar hoe kan één man nou zo ontzettend goed zijn en zo veel invloed hebben? Is het talent? Doorzettingsvermogen? Waarschijnlijk een beetje van alles. Ronaldo zelf geeft het volgende aan:

“Talent without
working hard
is nothing.”
- Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo zal talloze keren uitspraken te horen hebben gekregen zoals: “Goh, met zo’n talent gaat het wel makkelijk zeg.” Mensen staan niet stil bij het feit dat Ronaldo zichzelf echt tot het extreme heeft moeten pushen om te komen waar hij nu is.

Oké, we kunnen wellicht niet allemaal de beste voetballer ter wereld worden, dat is een feit. Maar wat we wel kunnen, is leren van zo’n inspiratiebron. Leer halen uit zijn leefstijl en hard werken voor datgene wat we echt willen. Dit kan op eenieder slaan die bijvoorbeeld hun eigen bedrijf wil starten of hun passie wil najagen.

Cristiano Ronaldo’s jeugd was alles behalve makkelijk

Cristiano Ronaldo is geboren in 1985, in een relatief arm gezin in Portugal. Hij deelde een slaapkamer met zijn oudere broer en twee oudere zussen. Al van jongs af aan, was Ronaldo alleen maar bezig met voetballen. In de tuin, op straat, op de voetbalvelden… zijn huiswerk moest er in ieder geval voor wijken.

Hij heeft het qua ouders ook zeker niet makkelijk gehad, dat mag gezegd worden. Zijn vader was een alcoholist en zijn moeder probeerde zelfs een miskraam te veroorzaken toen ze zwanger was van Ronaldo. Hij heeft hard moeten strijden om rechtovereind te blijven staan, en zijn droom te kunnen volgen. Een prachtige quote van hem die hier perfect bij past:

“Stay Strong.
Be Brave.
Go Beyond.”
-Cristiano Ronaldo

Hij speelde in zijn jeugd vooral bij de amateurclub CF Andorinha, om vervolgens over te gaan naar CD National. Op 12-jarige leeftijd, werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van de professionele sportclub Sporting CP.

Toen Ronaldo 14 jaar oud was, werd hij van de middelbare school afgestuurd. Hij zou met een stoel hebben gegooid naar zijn leraar. Ronaldo dacht dat de leraar hem beledigde. Geluk bij een ongeluk, want vanuit deze gebeurtenis besloot de jonge Ronaldo om zich volledig te focussen op voetbal, en niks anders.

Het begin Cristiano Ronaldo’s carrière zoals we die kennen

In 2003 was Ronaldo slechts 17 jaar oud toen hij zijn eerste contract kreeg bij de topploeg Manchester United. Het contract was voor meer dan 12 miljoen pond(omgerekend meer dan 14 miljoen euro). Dit was een recordbedrag voor iemand van die leeftijd.

Het grappige hieraan is, dat dit puur komt door een oefenwedstrijd die Sporting CP tegen Manchester United had. Ronaldo leidde Sporting CP naar een 3-1 overwinning. De spelers van Manchester United gaven aan: “We spelen liever MET Ronaldo, niet tegen hem.”

Hij kreeg een immens belangrijke rol en stond rechtsbuiten toen hij bij Manchester United speelde. In 2004 scoorde hij de openingstreffer in de FA Cup Finale, waarmee hij zijn team tot de overwinning leidde. 

Gedurende zijn jaren bij Manchester United, was Ronaldo nog steeds keihard aan het strijden. Trainen totdat je erbij neervalt. Hij perfectioneerde zijn voetbaltalent, en ontwikkelde zich in 2006/2007 tot een van de beste spelers ter wereld. In 2008 kreeg hij de award “Wereldvoetballer van het Jaar” van FIFA. De wereld lag aan zijn voeten. 

In juni 2009 kreeg Ronaldo een fantastisch aanbod van Real Madrid. Een recordbedrag van wel 94 miljoen euro werd geboden door Real Madrid aan Manchester United. Vervolgens liet hij een aantal maanden later zijn benen verzekeren voor honderd miljoen euro.

In zijn tijd bij Real Madrid heeft hij talloze records verbroken en het team meermaals naar prachtige overwinningen geleid. Zo is hij de all-time topscorer van Real Madrid met een totaal van 451 doelpunten. Een ware prestatie, iets waar hij zijn hele leven naartoe heeft gewerkt. Hij is vervolgens nog een paar jaar actief geweest bij Juventus, nadat de onderhandeling voor zijn contract op 105 miljoen euro uitkwam.

Ronaldo’s terugkeer naar Manchester United en CR7

In 2021 werd het duidelijk dat hij terug zou keren bij Manchester United. Hij kreeg het bekende rugnummer 7 van zijn voorganger David Beckham, en hij staat nu ook wel bekend als CR7. Dit benut hij ten volle met allerlei leuk koopwaar. Mensen kunnen shirtjes kopen met CR7 erop, voetbalschoenen, ondergoed, geurtjes, en nog talloze andere spullen.

Ronaldo heeft ontzettend hard moeten strijden om te komen waar hij nu is. Hij is immens rijk, succesvol en uiteraard bekend over de hele wereld. En natuurlijk, het talent is hij mee geboren. Iedereen heeft talent voor iets, maar om echt datgene te bereiken wat we willen, moeten we hard werken. Nogmaals de perfecte quote:

“Talent without
working hard
is nothing.”
- Cristiano Ronaldo

Dit geldt voor eenieder. Het leven is zwaar en vol uitdagingen. Blijf jezelf verbeteren, uitdagen en het belangrijkste van alles: Geef niet op. Wees streng maar realistisch, en verleg je grenzen stap bij stap.

Cristiano Ronaldo gaat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in als een van de beste voetballers ter wereld, aller tijden. Persoonlijk kan ik niet wachten om hem binnen 20 jaar als trainer te zien functioneren. Een ware inspiratiebron voor iedereen met een droom.

De Legends Collectie is geïnspireerd op deze succes verhalen. Herken jij jezelf in “Talent without working hard is nothing.” neem dan een kijkje in onze collectie voor een eindbaas cap of t-shirt in de trendkleuren van nu.